top of page

Vuurwerkangst op een natuurlijke manier ondersteunen bij jouw hond

Doe even je ogen dicht en stel je voor... Het is eind december, buiten is het koud en al donker. Je bent rustig aan het wandelen door de straat of in een veld bij jou in de buurt. En plotseling, uit het niets, hoor je een luide knal die gevolgd wordt door enkele lichtflitsen en nog een luid geknetter! Je schrikt jezelf bijna een ongeluk en dan besef je dat het vuurwerk is. Want ah ja, de volgende jaarwisseling staat voor de deur.


Bedenk nu eens, hoe deze situatie voor jouw hond moet voelen? Veel honden schrikken van vuurwerk en harde knallen.

Hond kijkt naar vuurwerk buiten

Het is jammer dat mensen meestal pas in december nadenken over hoe ze hun angstige hond kunnen helpen en dan vaak naar medicatie grijpen. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing om je hond te ondersteunen tijdens deze stressvolle periode: aromatherapie.

Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen en oktober is de perfecte maand om dat te doen. Als je hond bang is voor vuurwerk en harde knallen, is het belangrijk dat je beseft dat dit niet op 1, 2, 3,… verholpen is.


Het is heel normaal dat veel dieren bang zijn voor vuurwerk. Ze kunnen luide knallen met gevaar associëren, wat hun angst enorm versterkt en hun vermogen om er op een rationele manier over na te denken beïnvloedt. Ze begrijpen niet dat mensen vuurwerk afsteken om feest te vieren en dat die knallen en flitsen niet “echt” gevaar betekenen.

Zo kunnen honden deze angst generaliseren en bang worden voor meerdere harde geluiden. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan, het in stand houden en verergeren van deze angst. Deze factoren omvatten genetische aanleg, onvoldoende socialisatie op jonge leeftijd, traumatische ervaringen, problemen in de relatie met andere dieren of de eigenaar, ongeschikte leefomstandigheden, veranderingen in hun omgeving zoals verhuizen, gebrek aan beweging en mentale uitdaging, overmatige prikkels, verkeerde voeding, hormonale problemen en ziekte of pijn.


Hoe herken je een angstige hond? Enkele voorbeelden:

 • (Zeer) lage lichaamshouding

 • Oren naar achteren

 • Staart tussen de poten

 • Trillen

 • Ongecontroleerd urine laten lopen

 • Piepen

 • Vluchten

 • Verstoppen

 • Haren verliezen

In dit blogartikel laat ik je zien hoe jij jouw hond tijdens de stressvolle vuurwerkperiode kan helpen met 100% pure therapeutische essentiële oliën. Als je op tijd begint met aromatherapie, kan je aanzienlijke verbeteringen bereiken.

Zelf maak ik gebruik van de Young Living essentiële oliën en dit basisprotocol is dan ook samengesteld om je hond te ondersteunen bij vuurwerkangst met behulp van deze geweldige producten.


In gevallen van extreme vuurwerkangst of angst voor harde geluiden kan een meer gepersonaliseerde aanpak nodig zijn, maar daar ga ik in dit artikel niet dieper op in. Onderaan deze blog kan je meer informatie terugvinden over een vuurwerkangst-coaching op maat.


Je gaat aan de slag met de onderstaande essentiële oliën:


Valor is een essentiële olie die positieve emoties bevordert, kracht, moed en zelfvertrouwen geeft. Het is gunstig voor angstige honden en helpt om het lichaam in balans te brengen. De frequentie van Valor maakt het mogelijk om het fysieke, mentale en emotionele lichaam energetisch uit te lijnen door de wervelkolom te herschikken.


Peace & Calming is een essentiële olie die helpt bij het loslaten van negatieve emoties en angst, en spanning vermindert. Het bevordert een goed humeur en heeft een rustgevend effect, terwijl het ook de geest verfrist en een gevoel van tevredenheid geeft. Deze essentiële olie is ideaal voor gebruik in situaties van langdurige stress.


Vetiver is een essentiële olie die helpt bij het omgaan met stress en het herstellen van emotioneel trauma. Het heeft aardende en kalmerende eigenschappen, wat gunstig is in situaties met te veel prikkels. Daarnaast bevordert het de balans van het centrale zenuwstelsel.


Basisprotocol Vuurwerkangst ondersteunen


Stap 1 - Start minstens 3 weken op voorhand:

 • Peace and Calming in de diffuser (eventueel afwisselend met Valor)

 • Is je hond heel nerveus en al overprikkeld, dan kan je Vetiver al toevoegen aan de diffuser

Stap 2 - Avond van het vuurwerk:

 • Zet de diffuser aan met 3 a 4 druppels Peace and Calming en 2 druppels Vetiver

 • Valor : Doe een druppel op je handen, draai 3 x rechtsom om te activeren en houd de hond "vast" bij de schouderbladen. Dit doe je om de hond te aarden, dit mag je enkele ogenblikken vasthouden. Bij het loslaten van de hond, probeer je met 1 hand contact te houden en met je ander hand een pootje op te heffen en even met de voetzolen over je palm wrijven.

 • Verdun Vetiver en Peace and Calming op je handen en ga de hond hier rustig mee masseren, over het lichaam, de olie wordt dan door de vacht opgenomen

Stap 3 - Na het vuurwerk:

 • Je mag de diffuser de rest van de nacht laten verstuiven

 • Zet de diffuser met Peace and Calming de dagen na het vuurwerk zeker nog elke dag tot ongeveer een week aan. Zo gaat de hond zeker geen link leggen met het vuurwerk en de EO.


Wil je aan de slag met de producten van dit protocol. Klik dan op de knop 'Nu Kopen' om deze bundel te bestellen. Deze bundel bevat alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan inclusief coaching.


Hoe kan je Oudejaarsavond nog aangenamer maken voor je hond?

 • Zorg voor een rustige en veilige omgeving.

 • Voorkom te veel drukte en prikkels.

 • Zorg voor plekjes waar je hond zich kan verstoppen.

 • Verwen hem met een ontspannende massage.

 • Wees bewust van je eigen gedrag; bied steun aan je huisdier terwijl je zelf kalm en positief blijft.

 • Bied afleiding, zoals hersenwerk of een heerlijke traktatie.

Start zo snel mogelijk met dit protocol want vuurwerkgeluiden kunnen onvoorspelbaar vroeg beginnen.


Ik wens jou en jouw hond alvast een stressvrije jaarwisseling. ❤️16 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page