top of page

Hondenwelzijn 101: Het Belang van een Dagelijkse Routine voor je Hond

Net zoals wij mensen gedijen honden het beste bij een dagelijkse routine. Een vaste structuur in hun dagelijks leven houdt hen zowel geestelijk als lichamelijk gezond. Honden zijn van nature gewoontedieren en voelen zich het prettigst wanneer ze weten wat ze kunnen verwachten. Heb je ooit gemerkt dat je viervoeter zich bewust lijkt te zijn van je dagelijkse routine? Ze zijn slimme wezens en leren snel wat er op verschillende momenten van de dag gebeurt.

Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je hond begrijpt wat er op het programma staat, omdat het niet weten wat te verwachten stress kan veroorzaken en zich kan uiten in rusteloos gedrag of slaapproblemen. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot gedragsproblemen waar je niet blij mee zult zijn.

Twee honden op wandeling tussen het struikgewas

4 Belangrijke dagelijkse routines voor je hond

Er zijn vier belangrijke hondenroutines waar je rekening mee moet houden:


Eetroutine Het spreekt voor zich dat voeding een belangrijk onderdeel is van de dagelijkse routine van je trouwe metgezel. Het aantal maaltijden dat je volwassen hond per dag krijgt, kun je zelf bepalen. Je kunt ervoor kiezen om de dagelijkse portie in één keer te geven of deze te verdelen over meerdere maaltijden. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het een eetroutine is die jij als hondenbezitter gemakkelijk kan volhouden. Houd ook rekening met eventuele specifieke voedingsbehoeften van je hond. Een consistente eetroutine draagt bij aan een gezonde levensstijl voor je hond, omdat het zorgt voor een stabiel metabolisme en een gezonde spijsvertering. Als je hond zich niet helemaal lekker voelt, zal dit meestal als eerste merkbaar zijn in zijn eetgewoonten.


Slaaproutine Een goede nachtrust is essentieel voor het verwerken van prikkels en het verminderen van stress. Volwassen honden slapen zelfs meer dan mensen. Dit heeft te maken met de REM-slaap, die bij honden veel korter is dan bij mensen. De REM-slaap, ook wel de droomslaap genoemd, volgt op de diepe slaap en wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen. Dit betekent dat honden in korte "sprongetjes" slapen en gemakkelijk wakker worden. Een volwassen hond slaapt gemiddeld tussen de 12 en 14 uur per dag, terwijl een oudere hond zelfs tussen de 16 en 18 uur kan slapen. Een hond die regelmatig te weinig slaapt, kan te maken krijgen met gedrags- en gezondheidsproblemen op de lange termijn. Zorg er dus voor dat je hond voldoende rust krijgt gedurende de dag.


Uitlaten Een uitlaatroutine is vooral belangrijk voor honden die binnenshuis leven. Als je hond buiten leeft, kan hij meestal zelf bepalen wanneer hij zijn behoefte doet. Maar als je hond bij jou in huis woont, is het raadzaam om hem op vaste tijdstippen uit te laten. Dit komt omdat de biologische klok van je hond bepaalt wanneer hij moet plassen of zijn grote behoefte moet doen. Als je deze tijden niet respecteert, kan het voorkomen dat je harige vriend binnen zijn behoefte doet, zelfs als dat niet de bedoeling was.


Hier zijn 3 tips als jouw hond binnenshuis leeft:

  1. Laat je hond minstens 3 tot 4 keer per dag uit.

  2. Probeer vaste tijdstippen aan te houden, zoals 's ochtends, na het eten en 's avonds voor het slapengaan.

  3. Als je niet in staat bent om je hond op een bepaald moment uit te laten, vraag dan hulp aan familie, vrienden, buren of overweeg een professionele uitlaatservice.


Speeltijd Spelen, rennen en snuffelen zijn essentiële onderdelen van de dagelijkse speelroutine van je hond. Dit stelt je hond in staat om overtollige energie kwijt te raken en mentaal gestimuleerd te worden. Je kunt buiten spelen met je hond of binnenshuis activiteiten ondernemen als het weer niet meewerkt.

De speeltijd moet je aanpassen aan de energie en de conditie van je hond. Sommige honden hebben dagelijks 15 tot 30 minuten of meer speeltijd nodig, terwijl anderen tevreden zijn met 10 tot 15 minuten. Varieer regelmatig tussen actief spelen en denkspelletjes om je hond zowel lichamelijk als mentaal uit te dagen.


Je hond zal je dankbaar zijn voor zijn dagelijkse routine alsook voor de liefdevolle zorg en aandacht die je hem geeft.Uitlaatservice door Canis Maior DogMomCoach

Marijke van Canis Maior op uitlaatservice met Hatto en Viszla Lara

Wonen jij en je hond in de regio Olen, Geel, Herentals, Kasterlee of Westerlo en merk je dat jij, als dogmom, moeite hebt om aan deze vier dagelijkse routines van je hond te kunnen voldoen, voor welke reden dan ook?

Overweeg dan om mijn hulp in te roepen. Met mijn uitlaatservice voor honden kan ik jou helpen om ervoor te zorgen dat je hond een gelukkige en gezonde levensstijl behoudt.


Klik hieronder om een gratis kennismakingsgesprek met mij te boeken.41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page