top of page

Hondenslaap vs. Mensenslaap: Begrijp de verschillen en verbeter jullie (nacht)rust

Slaap speelt een fundamentele rol in zowel het welzijn van mensen als dat van onze honden. Het is een aspect van het leven dat vaak onderschat wordt maar eentje dat van cruciaal belang is voor de fysieke en mentale gezondheid van zowel mens als hond. In dit artikel neem ik de slaapbehoeften van honden onder de loep, vergelijk deze met de slaapbehoeften van mensen en vertel ik jou hoe essentiële oliën of Aroma Walking kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit voor je harige metgezel.

Slapende hond bij op laptop werkende vrouw

Hondenslaap vs. Mensenslaap: Slaapbehoeften

Als je de slaapbehoeften van honden vergelijken met die van mensen, zijn er enkele interessante verschillen en overeenkomsten.

  • Puppy's: Net als baby's hebben puppy's veel slaap nodig. Een puppy slaapt ergens tussen de 18 en 20 uur per dag. Hoewel dit aantal opvallend hoog lijkt, is het zeer belangrijk voor hun snelle groei en ontwikkeling. Baby's hebben ook aanzienlijk veel slaap nodig in hun eerste levensjaren.

  • Volwassenen: De meeste volwassen honden hebben ongeveer 12 tot 14 uur slaap per dag nodig, terwijl volwassen mensen over het algemeen tevreden zijn met 7 tot 9 uur slaap per nacht. Het verschil in slaappatronen tussen mensen en honden is opmerkelijk. Terwijl mensen meestal genieten van een ononderbroken nachtrust, slapen honden in korte, cyclische periodes gedurende de dag en nacht.

  • Oudere Honden: Oudere honden kunnen vergelijkbare slaapbehoeften hebben als puppy's, omdat ze vaak minder actief zijn en meer hersteltijd nodig hebben. Bij mensen neemt de behoefte aan slaap over het algemeen af naarmate ze ouder worden, maar dit varieert van persoon tot persoon.

Slaappatronen bij honden en mensen

De slaappatronen van honden verschillen aanzienlijk van die van mensen. Honden vallen niet in een lange, ononderbroken slaapcyclus zoals mensen dat doen. Ze hebben de neiging om gedurende de dag en nacht korte dutjes te doen. Als een hond voldoende slaap krijgt, zal hij alert, energiek en gelukkig zijn. Het is uiterst belangrijk om het slaappatroon van jouw hond te observeren en ervoor te zorgen dat hij de juiste hoeveelheid slaap en rust krijgt om een gezond en gelukkig leven te leiden.

Een goede (nacht)rust is belangrijk om alle prikkels te verwerken en te ontstressen. Volwassen viervoeters slapen meer dan wij, tweevoeters.

Dit heeft allemaal met de REM-slaap te maken. Die van je hond is veel korter (slechts 10%) dan die van jou (+/- 25%). De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement omdat de ogen tijdens deze fase voortdurend bewegen.

Wat betekent dit nu? Wel, het betekent dat jouw hond meer in "sprongen" slaapt. Snel in een diepe slaap valt maar ook sneller terug ontwaakt. Dit is de reden dat je hond gedurende de dag meer slaapt. Een hond die regelmatig te weinig slaapt, kan op termijn met gedrags- en/of gezondheidsproblemen te maken krijgen.

Dus voorzie je hond van de nodige rustmomenten doorheen de ganse dag. Hij/zij zal je dankbaar zijn.

De gevolgen van slaaptekort en overmatige slaap

Zowel honden als mensen kunnen lijden onder de gevolgen van slaaptekort en overmatige slaap:

  • Slaaptekort: Onvoldoende slaap kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en gezondheidsproblemen bij zowel honden als mensen. Stress, angst, gebrek aan beweging, mentale stimulatie, gezondheidsproblemen en een ongeschikte slaapomgeving zijn enkele van de factoren die hieraan kunnen bijdragen.

  • Overmatige Slaap: Teveel slaap kan wijzen op onderliggende lichamelijke of mentale gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden in het slaappatroon van zowel honden als mensen om overmatige slaap te voorkomen. In sommige gevallen is het raadzaam om jouw dierenarts of huisarts te raadplegen voor een gezondheidscontrole.

Essentiële Oliën kunnen een betere slaapkwaliteit promoten?

Verschillende essentiële oliën worden gebruikt om de slaapkwaliteit te verbeteren vanwege hun ontspannende en kalmerende eigenschappen.

Er zijn verschillende essentiële oliën die kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit voor zowel honden als mensen. Enkele van deze oliën, die een betere slaapkwaliteit promoten, zijn o.a. lavendel, valeriaan, kamille en marjolein, enz...

Liggende hond bij diffuser en essentiële oliën

Je kan deze oliën inzetten tijdens jullie laatste wandeling van de dag of ze gebruiken als onderdeel van jullie slaapritueel zodat de geest zich kan voorbereiden op rust en slaap.

Je kan deze omtoveren tot een spray en verstuiven over het kussen, verdampen in een diffuser of gebruiken in een ontspannende massage voor het slapengaan.

Aroma Walking voor Verbeterde Slaapkwaliteit bij Honden

Aroma Walking is een unieke wandeling waarbij essentiële oliën worden gebruikt om je hond om zijn slaapkwaliteit te verbeteren. Deze benadering maakt gebruik van de kracht van therapeutische essentiële oliën om jouw zintuigen en die van je hond te kalmeren en te ontspannen, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een betere slaap.


Hoe je zelf aan de slag kan gaan met Aroma Walking lees je hier.


Het is cruciaal om te onthouden dat Aroma Walking slechts één aspect is van het bevorderen van een goede slaapkwaliteit bij je hond. Andere factoren, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een comfortabele slaapplaats en een gezond dieet spelen ook een rol bij het bevorderen van een goede nachtrust voor je huisdier.


Slaap is van onschatbare waarde voor de gezondheid en het welzijn van zowel honden als mensen. Het begrijpen van de slaapbehoeften en -patronen van je hond is één van de stappen in de richting van een gelukkige en gezonde viervoeter.
Boek hier jouw Individuele Aroma Walking mét Canis Maior DogMomCoach

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page