top of page

Van Stress naar Zen: Aroma Walking als Therapie voor Je Hond

Als liefhebbende dogmom begrijp jij als geen ander de cruciale rol van het koesteren van zowel de mentale als fysieke gezondheid van je hond. Natuurlijk wil je dat jouw hond zich goed voelt en zowel fysiek als mentaal in topvorm is. Het goede nieuws is dat er een interessante en effectieve manier is om hieraan te werken, die voor iedereen, mens en hond, nl. Aroma Walking. Tijdens deze wandelingen ben je rustig maar actief bezig met het ondersteunen van drie van de vijf belangrijke pijlers van een gezonde levensstijl voor jezelf en je hond. Dit zijn lichaamsbeweging, slaapkwaliteit verbeteren en stressbeheersing.

Hatto Canis Maior slapend op het terras

De 5 Pilaren van een Gezonde Levensstijl

Net zoals jij en ik, heeft onze hond ook behoefte aan een gebalanceerde en gezonde levensstijl. Deze omvat vijf belangrijke pijlers.

 1. Goede voeding

 2. Regelmatige lichaamsbeweging

 3. Voldoende slaap

 4. Omgaan met stress

 5. Vermijden van schadelijke of toxische gewoonten

Vandaag focussen we op, omgaan met stress.


Stress bij Je Hond

Mentale stress en lichamelijke stress zijn twee verschillende vormen van stress die elk invloed hebben op verschillende aspecten van het welzijn van je hond.


Mentale stress:

 • Mentale stress heeft te maken met psychologische of emotionele spanning. Het kan worden veroorzaakt door factoren zoals relationele problemen in het gezin, angst, depressie, of andere emotionele uitdagingen.

 • Fysiek kunnen symptomen van mentale stress onder andere zijn: hoofdpijn, spierspanning, slapeloosheid, veranderingen in eetlust, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

 • Langdurige mentale stress kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder immuunstoornissen en mentale gezondheidsproblemen.

Lichamelijke stress:

 • Lichamelijke stress is meestal het gevolg van fysieke factoren zoals letsel, ziekte, uitputting, of andere lichamelijke belasting. Het kan ook worden veroorzaakt door externe factoren zoals extreme temperaturen, lawaai of verontreiniging.

 • Symptomen van lichamelijke stress omvatten vaak lichamelijke klachten zoals pijn, vermoeidheid, spierpijn, kortademigheid, en duizeligheid.

 • Chronische lichamelijke stress kan het immuunsysteem onderdrukken, het risico op blessures verhogen en de algehele gezondheid negatief beïnvloeden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat zowel mentale als fysieke stress met elkaar kunnen samenhangen en impact kunnen hebben op zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid van je hond. Daarom is het cruciaal om aandacht te besteden aan zowel zijn mentale als lichamelijke welzijn.


Herkennen van Stress bij Je Hond

Honden communiceren stress op verschillende manieren. Het is cruciaal om deze signalen op te pikken. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen van stress bij honden:

 • Veranderingen in lichaamstaal: Let op subtiele veranderingen, zoals oren die naar achteren worden getrokken, een staart die tussen de poten wordt gehouden of onverklaarbaar trillen of hijgen.

 • Veranderingen in eetgedrag: Stress kan leiden tot verminderde eetlust of juist overmatig eten, soms zelfs braken.

 • Veranderingen in slaapgedrag: Stress kan leiden tot slapeloosheid of overmatig slapen.

 • Lichamelijke symptomen: Stress kan zich uiten in overmatig likken, krabben of zelfs haarverlies.

 • Veranderingen in sociale interacties: Ze kunnen zich terugtrekken of juist aanhankelijker worden dan normaal.

 • Verhoogde waakzaamheid: Gestreste honden kunnen hyperalert zijn, wat kan resulteren in overmatig blaffen, grommen of zelfs agressief gedrag.

Liggende Franse Bulldog

Als je een van deze symptomen bij je hond opmerkt, ga je proberen om de oorzaak van de stress te achterhalen en deze bron van stress zoveel mogelijk te verminderen of te elimineren. Dit om het welzijn van je hond te beschermen. In bepaalde gevallen kan het noodzakelijk zijn om professionele hulp in te schakelen.


Essentiële Oliën en het Mentale Welzijn van Je Hond

Essentiële oliën kunnen helpen bij het verminderen van mentale stress bij je hond door een ondersteunende rol te vervullen. Het geheim achter de kracht van essentiële oliën ligt in hun interactie met het limbisch systeem in de hersenen. Dat limbisch systeem is verantwoordelijk voor emoties, geheugen en gedrag.

 1. Geurwaarneming: Als je hond een essentiële olie ruikt, activeert dit zijn reukzin. Deze is direct verbonden met het limbisch systeem in zijn hersenen.

 2. Verwerking van signalen: De geurmoleculen bereiken de hersenen via de reukzenuwen.

 3. Impact op het limbisch systeem: Hier interpreteert het limbisch systeem deze signalen en leiden ze tot een emotionele reactie.

 4. Emotionele reactie: De interpretatie van de geur kan variëren, afhankelijk van de hond en de gebruikte olie. Sommige oliën bevorderen ontspanning, terwijl andere alertheid kunnen bevorderen.

 5. Fysiologische reactie: Emotionele reacties kunnen leiden tot fysiologische veranderingen, zoals o.a. hartslag en ademhaling.

Aroma Walking: van Stress naar Zen

Aroma Walking is een fascinerende benadering om het stressniveau van je hond te verlagen, van stress naar zen. Het is een ontspannende activiteit waarbij je samen met je hond kan genieten van wandelen in de natuur. Essentiële oliën spelen tijdens deze wandeling een cruciale rol. Essentiële oliën staan bekend om hun invloed op zowel het lichaam als de geest. Deze oliën worden op verschillende manieren in jullie wandeling geïntegreerd zowel bij jezelf als je hond, van inhalatie tot het aanbrengen op de huid.


Bedenk dat de effectiviteit van Aroma Walking kan variëren, afhankelijk van je hond. Het kan helpen om verschillende oliën uit te proberen en te ontdekken welke het beste werken. Kies om te beginnen vooral voor rustgevende, natuurlijke essentiële oliën* van therapeutische kwaliteit zoals cederhout, cipres, lavendel, kamille, enz…


*Natuurlijke essentiële oliën van therapeutische kwaliteit, zijn oliën die enkel en alleen bestaan uit 100% essentiële olie zonder andere chemische toevoegingen. Lees steeds goed het etiket van het flesje.


Zelf op Aroma Walking met je hond

Als jij wil weten hoe je zelf met jouw hond op Aroma Walking kan gaan, verwijs ik je graag door naar een vorig artikel “Natuurlijke Harmonie: De Magie van Aroma Walking”.


Individuele Aroma Walking mét Coach

Marijke van Canis Maior

Als je echt dieper wil gaan om het stressniveau van je hond te verlagen, kan je samen met mij op een individuele aroma walk gaan. Vóór de wandeling doe ik bij jouw hond een iTOVi-scan. Via het rapport van deze scan selecteer ik de juiste essentiële oliën op maat voor de behoeften van je hond. Tijdens de wandeling ga ik met jou in gesprek en geef ik je ook tips om thuis verder te werken aan het welzijn van je trouwe metgezel. Aroma Walking is niet alleen gunstig voor je hond, maar ook voor jou. Het is een moment van verbinding, ontspanning en gezondheid voor jullie beiden. Dus trek die wandelschoenen aan, ik neem mijn essentiële oliën, en we gaan samen met je hond op weg naar een stressvrije en gezonde toekomst! Boek hieronder jouw individuele Aroma Walk-sessie.
33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page